Одною з найголовніших речовин, потрібних для органічного життя, являється вода.
Вода є необхідним компонентом в харчуванні людини. У випадку абсолютного припинення споживання води організм здатний зберігати життя всього декілька днів.
Функція води в нашому організмі
У тканинах і органах людини вміст води становить від 16 % (кісткова тканина) до 84 % (головний мозок). Вода - основна частина крові, травних соків, структури клітин. Вода - основа людського організму.
Вода є середовищем, в якому відбуваються різні хімічні реакції обміну речовин, вона являється потужним розчинником для багатьох хімічних сполук (солей, цукрів, спиртів, кислот та ін.).
Тільки у водному середовищі перебігають процеси травлення і відбувається всмоктування харчових речовин в кров. У вигляді водних розчинів з сечею і жовчю з організму виводяться токсичні речовини.
Фактори, які впливають на Вашу потребу у воді
Потреба у воді визначається хімічними реакціями обміну речовин в організмі. Тому існує пряма залежність між величиною основного обміну і потребою організму у воді, в середньому це 1 мл води на 1 ккал основного обміну. Для розрахунку величини основного обміну використовуються формули Харріса - Бенедикта.
Також вміст води в організмі залежить від загального вмісту жиру: чим більше жиру - тим менше води. У осіб з ожирінням вміст води в організмі знижується до 50%, у осіб з пониженим харчуванням - збільшується до 70%.
Ось чому при тривалому голодуванні і виснаженні часто відзначаються набряки.
Середні потреби організму у воді складають 30 мл/кг маси тіла на добу або близько 2-2,5 літрів. Потреби у воді збільшуються при
- підвищенні температури тіла і навколишнього середовища
- фізичних навантаженнях
- профузній діареї або блювоті.
Важливе значення має рівновага (баланс) надходження і виведення води.
Поряд із споживанням води, в організмі утворюється так звана «метаболічна» вода: при окисленні
- 1 г білка утворюється 0,41 мл води,
- 1 г вуглеводів - 0,6 мл води,
- 1 г жиру - 1,07 мл води,
- 1 г алкоголю -1,17 мл води
Зазвичай за добу в організмі утворюється близько 300-400 мл метаболічної води. Кількість води яка утворюється в організмі зростає при голодуванні і стресі.
Причини та наслідки зневоднення
Виведення з організму води здійснюється шляхом діурезу (з сечею) та шкірно-легеневою перспірацією. У звичайних умовах з сечею виділяється близько 1,5 л на добу, через легені - близько 0,5 л і через шкіру - близько 0,6 л.
Втрати води організмом призводять до розвитку зневоднення (дегідратації), що супроводжується почуттям спраги, згущенням крові, зниженням артеріального тиску, пришвидшенням пульсу, зменшенням діурезу.
У важких випадках, спостерігаються порушення мови, слуху, втрата свідомості. У середньому, втрати до 5% загального вмісту води в організмі призводять до легкої дегідратації, від 5 до 15% - до помірної і вище 15% - до важкої дегідратації.
При інфекційних захворюваннях, що супроводжуються лихоманкою, гострих отруєннях, в ранньому післяопераційному періоді рекомендується збільшувати надходження води в організм.
З іншого боку, рекомендується обмежити споживання води при більшості серцево-судинних захворюваннях, нирковій недостатності, набряковому синдромі, ожирінні.
Норма споживання води та її частка у продуктах харчування
В нормі доросла здорова людина щодоби повинна вживати 2-2,5 л води у вигляді напоїв і в складі їжі (табл.1).
За вмістом води всі харчові продукти можна розділити на три групи:
- продукти з високим вмістом води (більше 80%): напої (чай, кава, молоко та ін.), овочі і фрукти.
- продукти з середнім вмістом води (40-80%): м’ясо та риба, сири, яйця, хліб.
- продукти з низьким вмістом води (менше 40%): вершкове і рослинне масло, цукор, мед, печиво, горіхи, шоколад.
Залежно від необхідності збільшити або навпаки, зменшити споживання води можуть бути рекомендовані ті чи інші продукти.
Таблиця 1
Продукти | Вміст води (%) | Продукти | Вміст води (%) |
---|---|---|---|
Чай, кава | 99 | Банани | 74 |
Помідори | 94 | Яйце (куряче) | 74 |
Гарбузи, дині | 90 | Картопля | 70 |
Гриби (свіжі) | 90 | Курка | 70 |
Капуста | 90 | Сир | 70 |
Вино ( столове) | 88 | Горілка, коньяк | 65 |
Сік (яблучний) | 88 | Сир | 40 |
Молоко | 88 | Хліб | 40 |
Персики | 87 | Мед | 17 |
Вишні | 85 | Вершкове масло | 15 |
Смородина | 85 | Горіхи | 5 |
Ентеральні суміші | 80 | Печиво | 5 |
Виноград | 80 | Шоколад | 1 |
Риба(короп) | 77 | Соняшникова олія | 0,2 |
М’ясо (яловичина) | 75 | Цукор | 0,1 |
Для повсякденного вживання потрібно використовувати прісні (природні столові) води, в яких вміст всіх катіонів і аніонів (так звана мінералізація), менше 1 грама на літр. Також при виборі води особливо важливо правильно оцінити її якість.
Вода - ключовий елемент в ланцюжку життєзабезпечення організму. Випиваючи зранку склянку води, Ви забезпечуєте свій організм в нормальному функціонуванні всіх органів і систем.