Потреба у воді та її роль у організмі

Функція води в нашому організмі

Одною з найголовніших речовин, потрібних для органічного життя, являється вода.

Вода є необхідним компонентом в харчуванні людини. У випадку абсолютного припинення споживання води організм здатний зберігати життя всього декілька днів.

Функція води в нашому організмі

У тканинах і органах людини вміст води становить від 16 % (кісткова тканина) до 84 % (головний мозок). Вода - основна частина крові, травних соків, структури клітин. Вода - основа людського організму.

Вода є середовищем, в якому відбуваються різні хімічні реакції обміну речовин, вона являється потужним розчинником для багатьох хімічних сполук (солей, цукрів, спиртів, кислот та ін.).

Тільки у водному середовищі перебігають процеси травлення і відбувається всмоктування харчових речовин в кров. У вигляді водних розчинів з сечею і жовчю з організму виводяться токсичні речовини.

Фактори, які впливають на Вашу потребу у воді

Потреба у воді визначається хімічними реакціями обміну речовин в організмі. Тому існує пряма залежність між величиною основного обміну і потребою організму у воді, в середньому це 1 мл води на 1 ккал основного обміну. Для розрахунку величини основного обміну використовуються формули Харріса - Бенедикта.

Також вміст води в організмі залежить від загального вмісту жиру: чим більше жиру - тим менше води. У осіб з ожирінням вміст води в організмі знижується до 50%, у осіб з пониженим харчуванням - збільшується до 70%.

Ось чому при тривалому голодуванні і виснаженні часто відзначаються набряки.

Середні потреби організму у воді складають 30 мл/кг маси тіла на добу або близько 2-2,5 літрів. Потреби у воді збільшуються при

  • підвищенні температури тіла і навколишнього середовища
  • фізичних навантаженнях
  • профузній діареї або блювоті.

Важливе значення має рівновага (баланс) надходження і виведення води.

Поряд із споживанням води, в організмі утворюється так звана «метаболічна» вода: при окисленні

  • 1 г білка утворюється 0,41 мл води,
  • 1 г вуглеводів - 0,6 мл води,
  • 1 г жиру - 1,07 мл води,
  • 1 г алкоголю -1,17 мл води

Зазвичай за добу в організмі утворюється близько 300-400 мл метаболічної води. Кількість води яка утворюється в організмі зростає при голодуванні і стресі.

Причини та наслідки зневоднення

Виведення з організму води здійснюється шляхом діурезу (з сечею) та шкірно-легеневою перспірацією. У звичайних умовах з сечею виділяється близько 1,5 л на добу, через легені - близько 0,5 л і через шкіру - близько 0,6 л.

Втрати води організмом призводять до розвитку зневоднення (дегідратації), що супроводжується почуттям спраги, згущенням крові, зниженням артеріального тиску, пришвидшенням пульсу, зменшенням діурезу.

У важких випадках, спостерігаються порушення мови, слуху, втрата свідомості. У середньому, втрати до 5% загального вмісту води в організмі призводять до легкої дегідратації, від 5 до 15% - до помірної і вище 15% - до важкої дегідратації.

При інфекційних захворюваннях, що супроводжуються лихоманкою, гострих отруєннях, в ранньому післяопераційному періоді рекомендується збільшувати надходження води в організм.

З іншого боку, рекомендується обмежити споживання води при більшості серцево-судинних захворюваннях, нирковій недостатності, набряковому синдромі, ожирінні.

Норма споживання води та її частка у продуктах харчування

В нормі доросла здорова людина щодоби повинна вживати 2-2,5 л води у вигляді напоїв і в складі їжі (табл.1).

За вмістом води всі харчові продукти можна розділити на три групи:

  • продукти з високим вмістом води (більше 80%): напої (чай, кава, молоко та ін.), овочі і фрукти.
  • продукти з середнім вмістом води (40-80%): м’ясо та риба, сири, яйця, хліб.
  • продукти з низьким вмістом води (менше 40%): вершкове і рослинне масло, цукор, мед, печиво, горіхи, шоколад.

Залежно від необхідності збільшити або навпаки, зменшити споживання води можуть бути рекомендовані ті чи інші продукти.

Таблиця 1

Продукти

Вміст води (%)

Продукти

Вміст води (%)

Чай, кава

99

Банани

74

Помідори

94

Яйце (куряче)

74

Гарбузи, дині

90

Картопля

70

Гриби (свіжі)

90

Курка

70

Капуста

90

Сир

70

Вино ( столове)

88

Горілка, коньяк

65

Сік (яблучний)

88

Сир

40

Молоко

88

Хліб

40

Персики

87

Мед

17

Вишні

85

Вершкове масло

15

Смородина

85

Горіхи

5

Ентеральні суміші

80

Печиво

5

Виноград

80

Шоколад

1

Риба(короп)

77

Соняшникова олія

0,2

М’ясо (яловичина)

75

Цукор

0,1

 

Для повсякденного вживання потрібно використовувати прісні (природні столові) води, в яких вміст всіх катіонів і аніонів (так звана мінералізація), менше 1 грама на літр. Також при виборі води особливо важливо правильно оцінити її якість.

Вода - ключовий елемент в ланцюжку життєзабезпечення організму. Випиваючи зранку склянку води, Ви забезпечуєте свій організм в нормальному функціонуванні всіх органів і систем.

12345
Loading...